Nie przeczytałem każdej odpowiedzi w wątku, ale dorzucę swoje trzy grosze.
Pełne ujawnienie: ze względu na problemy opisane poniżej, nie przyjmuję ich już do mojego warsztatu. Po prostu nie mam czasu.
1) Metal mięknie z wiekiem. Bądź przygotowany na naprawę otworów na śruby za pomocą helikoidy. Wymaga to cierpliwości i zaplanowania dodatkowego czasu. Przy jednej z ostatnich łopat, nad którymi pracowałem, musiałem trzy razy zdejmować pokrywę pierwotną, aby naprawić otwory. Dokręcałem śruby kluczem dynamometrycznym w calach, który jest odpowiednio skalibrowany, ale za każdym razem wyciągał się kolejny gwint. Musiałem obciążyć klienta, ale możesz to zrobić sam, jeśli masz cierpliwość.
2) Rzeczy się zużywają, a im starszy motocykl, tym więcej rzeczy się zużyje. Dobra rada dotycząca natychmiastowego założenia nowego układu ładowania. Kilkaset dolarów to dobre ubezpieczenie. Kiedy to naprawiasz, nie kupuj taniego aftermarketowego gówna. Oszczędzaj i wydawaj pieniądze na Harley lub wysokiej jakości aftermarket. Właśnie zaoszczędziłeś 15 000 dolarów na kosztach motocykla, włóż część z nich w wysokiej jakości części. Miałem klienta, który kupił tani zestaw sterowania do przodu. Po dwóch godzinach próbowania dopasowania go, wyrzuciliśmy go i kupiliśmy wysokiej jakości. Różnica w cenie była mniejsza niż koszt taniego urządzenia i dwie godziny pracy.
3) Czyść i konserwuj. Jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie łopaty na drodze jest mycie jej w połączeniu z zestawem narzędzi. Podczas mycia każdej części motocykla, załóż klucz na każdy element mocujący i pociągnij go trochę. Za każdym razem znajdziesz luźne elementy mocujące, a następnie możesz je odpowiednio dokręcić. Czyszczenie i konserwacja nie zajmuje dużo więcej czasu niż samo czyszczenie lub konserwacja, i nie będziesz tym gościem, na którego wszyscy czekają podczas jazdy, podczas gdy próbujesz dowiedzieć się, jak przymocować wydech na poboczu drogi.
4) Kup i przeczytaj instrukcję warsztatową. Zadawaj pytania. Naprawiaj rzeczy, gdy tylko zauważysz, że stają się problemem. Z czasem będziesz miał więcej problemów ze znalezieniem dobrego mechanika, który pracuje przy łopatach, a kiedy go znajdziesz, będzie to droższe ze względu na problemy opisane powyżej.
I na koniec, nie bądź tym gościem. To wkurza, gdy trzeba ciągle czekać na gościa (zazwyczaj na łopacie), który musi naprawiać swój motocykl w połowie jazdy, za każdym razem, gdy jedziesz, ponieważ nie zadał sobie trudu, aby go odpowiednio konserwować.