V-Twin Forum banner

Wskaźnik paliwa Intellitronix do FXR

418 views 7 replies 3 participants last post by  Winn1  
#1 ·
Czy ktoś wymienił swoją fabryczną wskaźnik paliwa na wskaźnik paliwa modelu Intellitronix w swoim FXR? Mam problem z dokładnością mojego wskaźnika. Działa i pokazuje, że zbiornik jest pełny po zatankowaniu. Gdy podczas jazdy zużywane jest paliwo, pokazuje więcej paliwa niż faktycznie pozostało w zbiorniku i wydaje się być o galon niedokładny. Wiem, że powinienem obserwować przejechane mile w miarę zużywania paliwa podczas jazd, więc będę to robił, ale wskaźnik paliwa powinien być dokładniejszy niż to, czego doświadczam. Może to być problem z wysyłaniem paliwa lub korozją przewodów? Czy wymagają one kalibracji? Nie wiem.

#2 ·
Tak, wymagają kalibracji. Wskaźnik Intellitronix nie jest prostym rozwiązaniem typu plug-and-play; musi być skalibrowany do jednostki nadawczej i objętości paliwa w Twoim konkretnym zbiorniku. Postępuj zgodnie z procedurą kalibracji opisaną w instrukcji, aby ustawić punkty puste i pełne. Jeśli nadal jest niedokładny, Twoja standardowa jednostka nadawcza może być zużyta lub rezystancja jest poza specyfikacją. Sprawdź jej omomierz, gdy jest pusty i pełny, powinien wynosić około 73-10 omów dla większości jednostek Harley. Zła masa do jednostki nadawczej może również powodować dziwne odczyty.

#4 ·
Ok Roberto, jest w rowerze od kilku lat. Zakładam, że został skalibrowany podczas instalacji. Nie byłem wtedy właścicielem roweru. Zauważyłem to dopiero w ciągu ostatniego roku, kiedy zabrakło paliwa podczas jazdy, a wskaźnik pokazywał znacznie więcej niż było w baku. Gdybym wiedział, przełączyłbym na rezerwę lub poszukał stacji i zatankował. Myślałem, że wskaźnik mierzy dokładnie w tym czasie. Czy z czasem może wymagać ponownej kalibracji?

#7 ·
Ok Roberto, jest w rowerze od kilku lat. Zakładam, że został skalibrowany podczas instalacji. Nie byłem wtedy właścicielem roweru. Zauważyłem to dopiero w ciągu ostatniego roku, ponieważ podczas jazdy zabrakło mi paliwa, a wskaźnik pokazywał znacznie więcej niż było w baku. Gdybym wiedział, przełączyłbym na rezerwę lub poszukał stacji benzynowej i zatankował. W tamtym czasie myślałem, że wskaźnik mierzy dokładnie. Czy z czasem może wymagać ponownej kalibracji?
Tak, absolutnie może wymagać ponownej kalibracji z czasem. Ramamię pływaka w zbiorniku może się zużyć lub lekko wygiąć, zmieniając odczyt. Jest to częsty problem. Musisz go zresetować, całkowicie opróżniając zbiornik, a następnie napełniając go do pełna, lub dostosowując sam czujnik, jeśli Twój model na to pozwala. Sprawdź instrukcję obsługi, aby zapoznać się ze specyficzną procedurą ponownej kalibracji.