Melted Battery Post : V-Twin Forum: Harley Davidson Forums
» Sponsors

» Insurance
Go Back   V-Twin Forum : Harley-Davidson Motorcycle Forums > General Discussion Forums > Choppers and Customs General Discussion
New User? Register Forgot Password

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-29-2012, 07:18 PM   #1 (permalink)
FNG :)
 
110Hardcore's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Kansas
Posts: 20
110Hardcore wants to know Dino or Syn?
Melted Battery Post

A little background first...
Bought a Hardcore II in October, replaced ignition switch, replaced Headlight, replaced marker/turn lights with LEDs. Had to track down wires in harness that were never connected originally to make most of it work. Bike runs fine, with a RevTech 110 (1800cc), 6-speed.
Problem:
Ran around town a little today, got home and shut it off to open garage. Would not start. Removed seat found positive post melted a bit. Battery was rated at 310 CCA. Did a parasitic check for drainage with none found.
Seen a melted post before on a car but don't remember the cause. Am thinking the starter pulled too many amps to cause the melt. But do not know the solution other than a larger CCA rating, if that is the problem

Any help?
110Hardcore is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-29-2012, 07:25 PM   #2 (permalink)
I'm Paid Up...
 
Join Date: Nov 2004
Location: Camarillo, CA
Posts: 1,679
DR_DEUCE wants to know Dino or Syn?
Most likely it is the result of a poor or loose connection at that terminal.
DR_DEUCE is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-29-2012, 09:00 PM   #3 (permalink)
not sober all the time
 
Join Date: Dec 2003
Location: NW Louisiana
Posts: 3,025
Uncle Salty is reading this now saying WTF is this?
That would be my first bet.
Uncle Salty is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-29-2012, 09:19 PM   #4 (permalink)
IronButt
 
jammer45u's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: michigan
Posts: 1,834
jammer45u is reading this now saying WTF is this?
Quote:
Originally Posted by DR_DEUCE View Post
Most likely it is the result of a poor or loose connection at that terminal.
plus two. Loose connection.
jammer45u is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-29-2012, 09:26 PM   #5 (permalink)
IronButt
 
Rollmeaway's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Kent County, Ontario Canada
Posts: 2,148
Rollmeaway wants to know Dino or Syn?
All good points made, excessive resisitance at the battery positive+ terminal due to a bad/loose connection. Starter pulling too many amps & melted the teminal.

There is no greater draw in the average electrical circuit than the starter. If it has for one reason or another lost or has a reduced ground circuit due to corrosion the starter when called upon will easily draw up to 3 times its normal amperage. It will seek a ground if it has to do it from within itself.

If not the Posi terminal at least check the ground connection to the frame/starter.
If you have troubles starting it again you could run a heavy ground cable to the starter from the battery. A way of checking it is take your neg (black) booster cable, attach one end to the starter housing & the other to the battery ground terminal to see if it alleviates the problem
__________________
We never even said a word,
We just walked out and got on that bike
And we rolled...
And we rolled...... clean out of sight




Dare...

2000 FXST - Carbed
Rollmeaway is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-30-2012, 04:43 AM   #6 (permalink)
IronButt
 
tussuck's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Aussy
Posts: 745
tussuck wants to know Dino or Syn?
+3 on a loose connection


Sent from my iPhone using Motorcycle.com App
__________________
I prefer my engine blown not stroked!
D.L.R.A #1174
tussuck is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-30-2012, 05:19 PM   #7 (permalink)
FNG :)
 
110Hardcore's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Kansas
Posts: 20
110Hardcore wants to know Dino or Syn?
Thanks for the assistance. It was a loose connection (although it seemed tight). Going to replace the cables anyway, as I do not like them, they look kinda cheesy and cheap. Battery getting good charge up tonight, will take it to the Zone or someplace and see if it checks out.
110Hardcore is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-02-2012, 01:07 PM   #8 (permalink)
FNG :)
 
Join Date: Sep 2011
Location: Rodeo, Ca
Posts: 27
Johne wants to know Dino or Syn?
How many cranking amps are you pulling for that 110? I'm thinkin about putting a 124" in when my 80" dies. I just curious to how much cranking amps I will need to run.
Johne is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-03-2012, 07:00 PM   #9 (permalink)
FNG :)
 
110Hardcore's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Kansas
Posts: 20
110Hardcore wants to know Dino or Syn?
Quote:
Originally Posted by Johne View Post
How many cranking amps are you pulling for that 110? I'm thinkin about putting a 124" in when my 80" dies. I just curious to how much cranking amps I will need to run.
Couldn't say... Know that it had a 310 CCA battery in it. Seemed to start okay until I melted the post. Going to a 600 CCA Lithium from Antigravity Batteries (antigravitybatteries.com). A little expensive, but the stats look good and they aren't made in China. The battery physical size is about an inch smaller in height and length.
110Hardcore is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the V-Twin Forum : Harley-Davidson Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. WE WILL SEND A CONFIRMATION EMAIL TO THE ADDRESS YOU PROVIDE. If the email address is NOT VALID, you will not be given access to the system!
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 05:55 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
(C)2001-2012 V-twinForum.com All Rights Reserved (C)2001- V-twinForum.com All Rights Reserved
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum Ducati Scrambler Forum